LIKE kembara hadi di FACEBOOK

Please wait..10 Seconds Cancel
Artikel Terkini :
Loading...

Terkini

Mufti Brunei: “Syariah Islam Jamin Keadilan Bagi Semua Orang”

Mufti Brunei: “Syariah Islam Jamin Keadilan Bagi Semua Orang”

MUFTI Brunei Darussalam dalam kenyataannya mengatakan bahawa undang-undang Syariah diciptakan oleh Allah SWT untuk menjamin keadilan dan perlindungan bagi semua orang. Kenyataan itu menyusul berikutan pengumuman dari Sultan Brunei yang menegaskan akan menegakkan Syariah Islam dalam undang-undang jenayah pada bulan April tahun depan.


Dalam kuliah perdana pada Konvensi Pengetahuan Selasa kelmarin (22/10/2013), Mufti kerajaan Hj Awang Abdul Aziz Juned mengatakan baik Muslim dan non-Muslim dilindungi oleh undang-undang jenayah Islam kerana Syariah Islam meliputi semuanya dan memastikan keadilan serta keamanan bagi semua orang.

“Kalangan dzimmi, non-Muslim yang tinggal di wilayah muslim, tidak pernah akan terluka – mereka tidak akan dianiaya oleh sesiapa pun dan mereka akan dilindungi oleh Syariah Islam dan mereka yang melakukan jenayah dan kesalahan tersebut maka pesalah telah melakukan perbuatan dosa,” ujarnya, sambil mengungkap hadis Nabi Muhammad (SAW).

Menjelaskan keunggulan undang-undang Syariah jenayah Islam, Mufti Brunei ini menjelaskan kecenderungan berubah-ubahnya undang-undang buatan manusia kerana ianya harus tunduk pada perubahan,tambahnya lagi hukum Allah tidak pernah berubah sejak Al-Quran turunkan lebih dari 1.400 tahun yang lalu.

Mengulas dengan lebih lanjut Hj Awang Abdul Aziz Juned menjelaskan bahawa undang-undang jenayah Islam “tidak pernah goyah” terutama hukuman mati atau qishas. Dia mengatakan hukuman mati dalam Islam akan terus bertahan dan akan kekal sampai akhir zaman.

Beliau turut mengakui bahawa banyak orang yang mengkritik terlalu banyak penekanan pada qishas dalam undang-undang jenayah Syariah, namun beliau mengatakan bahawa kebijaksanaan hukuman mati telah dijamin oleh Allah SWT.

Pengaruh hukuman ini, jika dilaksanakan, adalah orang akan takut untuk menjadi pembunuh kerana mereka akan dihukum bunuh jika mereka membunuh. Pada akhirnya, rasa takut qishas akan mencegah pembunuhan, Katanya lagi. “Dan jika pembunuhan tidak terjadi, bukankan itu bererti kehidupan masyarakat akan aman? tegasnya, jika hukuman mati tidak dilaksanakan ianya akan mendorong orang untuk membunuh kerana kurangnya rasa takut.

Mengulas mengenai kerisauan dan spekulasi akan undang-undang syariah Islam, terutama untuk pelabur,pelancong yang mungkin menolak untuk datang ke Brunei kerana takut mungkin tangan mereka akan dipotong, Mufti Negara menjelaskan bahawa jika mereka tidak berniat jahat, maka mereka tidak seharusnya risau dan takut. Sebaliknya, mereka bahkan akan menerima perlindungan yang tepat dan keselamatan nyawa mereka.

sumber : THE BRUNEI TIMES
Brunei Melaksanakan Hukuman Rejam dan Qisas

Brunei Melaksanakan Hukuman Rejam dan Qisas

Diberitakan hari ini, Selasa (22/10), Kesultanan Brunei Darussalam mengumumkan melaksanakan undang-undang Islam kepada mereka yang melakukan kesalahan jenayah,termasuk Qisas (potong anggota badan) sebagai hukuman jenayah dan Rejam bagi mereka yang melakukan zina.

Penerapan dan perlaksanaan hukuman itu menjadi sebahagian dari undang-undang jenyah baru Brunei yang berdasarkan syariah Islam.

Hukuman baru itu termasuk aturan melempari pesalah zina dengan batu, hukuman memotong anggota tubuh bagi pencuri, dan perbuatan lain yang dinilai melanggar undang-undang.

Hari ini Sultan Brunei,Sultan Hassanal Bolkiah mengesahkan perlaksanaan undang-undang yang telah melalui perbahasan bertahun-tahun tersebut. Namun, cara perlaksanaan dan hukuman tersebut akan dimulakan secara berperingkat selama enam bulan.


Atas ridha Allah, dengan berlakunya undang-undang ini, maka tanggung jawab kita kepada Allah telah terpenuhi," kata Sultan seperti dilaporkan dari AFP.

Undang-undang tersebut menyebutkan bahawa hukuman rejam akan dikenakan pada penzina dan hukuman qisas digunakan untuk jenayah kecurian.

Brunei telah mempraktikkan dan melaksanakan undang-undang islam dan menjadi contoh yang harus di ikuti buat negara jirannya di Asia Tenggara, seperti Malaysia dan Indonesia. Peraturan ketat seperti penjualan dan pengambilan alkohol dilarang di Brunei. Hukuman sebat akan dikenakan bagi mereka yang melakukan kesalahan tersebut.

Hampir 70% penduduk Brunei merupakan bangsa Melayu beragama Islam, sementara sekitar 15% lainnya adalah non-Muslim berbangsa Cina, termasuk warga asli Brunei dan bangsa lainnya.

Dengan hasil minyak dan gas milik Brunei di Laut China Selatan, Brunei merupakan salah satu negara dengan taraf hidup yang tinggi.Rakyat diberi kemudahan kesihatan dan pendidikan percuma, bahkan hingga keperingkat pendidikan tinggi.

Kesultanan Brunei telah menerapkan ajaran Islam sejak awal berdirinya enam abad yang lalu. Namun, selama ini penerapan undang-undang syariah di negara kaya dengan minyak itu hanya sebatas urusan sivil dan perkahwinan.Penerapan Islam bermula sejak beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk kewajipan pendidikan agama bagi seluruh anak yang beragama Islam.

Pada tahun 1996, Sultan memerintah agar dibuatnya sebuah undang-undang jenayah berdasarkan syariah Islam. Setelah 17 tahun, undang-undang tersebut akhirnya dilaksanakan hari ini.
HUBUNGI
Press Esc to close
Copyright © 2013 kembara Hadi All Right Reserved
close