LIKE kembara hadi di FACEBOOK

Please wait..10 Seconds Cancel
Artikel Terkini :
Loading...

Terkini

Algeria sumbang semua hadiah Piala Dunia untuk Palestin

Algeria sumbang semua hadiah Piala Dunia untuk Palestin

Di saat para pemain negara-negara Afrika seperti Ghana dan Cameroon mempersoalkan masalah bonus penampilan di Piala Dunia 2014, pasukan Algeria melakukan langkah terpuji. 


Pemain-pemain Algeria memutuskan tidak mengambil keseluruhan hadiah yang diperolehi dari penampilan di Brazil. Sofiane Feghouli dan kawan-kawan akan menyumbangkan wang tersebut untuk rakyat Gaza di Palestin.

Penjaga Gol Algeria : Rais M`Bohli

Di peringkat 16 pasukan bertanding, Algeria mampu memecahkan benteng pasukan Jerman. Jerman dipaksa berjuang hingga berpanjangan waktu sebelum berjaya mengalahkan Algeria dengan keputusan 2-1. Namun,apa yang amat di kagumi sewaktu perlawanan,majoriti pemain Algeria sedang berpuasa dan masih mampu memberikan tentangan yang hebat buat pasukan Jerman.

Seperti dilapor dari Bleacherreport,pemain penyerang pasukan Algeria Islam Slimani memastikan seluruh anggota skuad Algeria setuju memberikan seluruh hadiah yang diperoleh di Piala Dunia 2014 untuk warga di Gaza yang masih menderita akibat serangan Israel. "Mereka lebih memerlukan wang ini berbanding kami," kata Slimani.

Jumlah wang yang disumbangkan skuad Algeria untuk rakyat Gaza cukup banyak.Berjaya sampai 16 peringkat kumpulan, Algeria menerima hadiah berjumlah USD 9 juta.

Langkah ini membuat rakyat Algeria semakin bangga dengan pasukan kendalian Vahid Halilhodzic. Ketika kembali ke negaranya, para pemain Algeria disambut seperti pahlawan. Mereka diarak keliling kota dengan bas bertingkat yang atapnya dibuka seperti sambutan kelab-kelab besar Eropah saat menjadi juara.
HUBUNGI
Press Esc to close
Copyright © 2013 kembara Hadi All Right Reserved
close